Friday, March 8, 2013

Esimesed päevad DANA-l


Tervitan teid kõiki Läänemerelt, uurimislaevalt Dana. Hetkel on blogimise eesmärk hoida lähedasi ja kõiki teisi huvilisi kursis minu tegemistega, tuua teieni vahetud emotsioonid, mõtted ja kogemused.

DANA on Taani Tehnikaülikoolile kuuluv uurimisalus, mis pakub teaduse tegemiseks mitmesuguseid võimalusi. Laevas on viis laborit, privaatsed kajutid koos interneti ja telekaga, saun, jõusaal ja raamatukogu. Minu eesmärk siin on omandada uurimislaeval töökogemust, õnneks on inimesed sõbralikud ja meeleldi nõus enda tööst ja tegemistest rääkima.

Päev algab hommikusöögiga, mida serveeritakse pool  kaheksa. Kell kaheksa saame kõik kalalaboris kokku ning töö võibki alata. Kümne ajal on esimene kohvipaus, pool kaksteist lõuna, kolmest järgmine kohvipaus ning pool kuus pakutakse õhtusööki. Ehk siis söömist on siin ikka väga palju, eriti võileibade ja –saiade. Kell seitse avatakse nn pood, kust saab osta eluks vajalikke asju, populaarsemad pidid olema õlu ja maiustused. Huvitav on see, et õlle ostmisel kehtib piirang - iga inimese kohta on ette nähtud kuni neli pudelit õlut päevas.

Natuke ka tänasest päevast, mis ei alanud just eriti hästi. Hommikul pidasin laboris kõigest 50 minutit vastu, kuni enesetunne läks väga kehvaks ning pidin kajutisse pikutama minema. Lõunaks sain tervise korda ja jätkasin laboris sealt, kus enne pooleli jäin. Minu ülesanne oli kalade (tursk, räim, kilu, kammeljas) mõõtmine ja sorteerimine, tõenäoliselt pean seda kuni järgmise nädala neljapäevani tegema, kuni zooplanktoni-inimesed astuvad levapardale ning minu tööaeg liigub rohkem öistele kellaaegadele. Töö iseenesest raske ei ole, aga meenutab kangesti kalatehase liinitööd. Lisaks võetakse osadelt kaladelt otoliite, eraldatakse magusid, määratakse suguküpsuse astet jne, mina olen siis kõige nürima töö peal :D. Pärastlõunal pidime ühte ohutusalast harjutust tegema, mis oli jätk eilsele ohutuskoolitusele. Tundub, et lained on õhtul suuremaks läinud, õhtusöök serveeriti justkui liftis, mis pidevalt üles-alla sõitis, toit ei maitsenud seetõttu just eriti hästi. 
Kõike kaunist teile ning lõpetuseks ka mõned pildid viimastest päevadest :)
Rootsis pahupidi

Õhtusöök Ystadis

My sweet home DANA

Täpid kaartidel tähistavad jaamasid, mida külastame ja paremal on näha tähtsad kellaajad  

Svend-Erik ja Peter

Selline näeb meie nn liinitöö välja, tööhoos on Peter, Reinhardt, Susanne ja Stina

Ilus kala oli, sushi jaoks pidi hästi sobima

2 comments:

  1. :D Kas merehaigus kimbutas.
    Meil saab ka süüa niipalju et vägisi tuleb mul jõusaalis käia et rasva hävitada :D
    Mis kandis te olete Laevaga läänemerel.
    Kuule kas meeskond on eesti oma:D

    ReplyDelete
  2. Merehaigus oli eile teemaks, täna tunnen hästi.
    Söögiga on tõesti nii, et kui end tagasi ei hoia, astun pallina laevalt maha :D
    Me tiirutame Läänemere lõunaosas, Bornholmi saare kandis. Sind vist siin kandis ei ole. Laevameeskonnas on kõik taanlased, ühtegi eestlast vm rahvust pole näha-kuulda olnud.

    ReplyDelete